ATATÜRK  KÖŞESİ

Hayatı
İlkeleri

Devrimleri

Kronoloji

Vecizeleri
Linkler

İstiklal Marşı
10.Yıl Marşı
Gençliğe Hitabesi
Basında Atatürk
Fotoğraf Albümü

Anılarla Atatürk

                                    *** Egitim Portali Sayfasına Hoş Geldiniz...   Giriş or Kayıt Ol. ***        
Egitim Portali
  Giriş or Kayıt Ol
Ana Sayfa         Yönetim          Forum         Sohbet Odası            İletişim

SİTE İÇİ ARAMA


MODÜLLER

Atatürk'ün Hayatı

Web Yöneticisi

İletişim

E-Devlet

Gazeteler

Sevgili Peygamberimiz

Sifali Bitkiler

Rüya Tabirleri

Burçlar

Forum

Nutuk

Tr.Tanıtım

Çocuk Oyunları

Komik Resimler

Gif Arşivi

SON DAKİKA HABERLERİ
YAZI KATAGORİ
· Anılarımız(6)
· Makaleler(19)
· Kültür-Sanat(2)
· Bilim Teknik(12)
· Edebiyat(9)
· Söyleşiler(4)
· iLgİnÇ NoTLaR(12)
· Masal ve Hikayeler(4)
ÇEŞİTLİ LİNKLER

 *  T.C. Kimlik Numarası

 *  Türkiye Tanıtım

 *  Tarihta Bugün

 *  Eğitim Siteleri

 *  Çesitli Linkler

 *  Şehirlerarası Tlf Kodu

 *  Uluslarrası Tlf Kodu

 *  Hava Durumu

 *  Trafik Yol Haritası

 *  Motorlu Taşıtlar Vergisi   

 *  Emeklilik Sorgulama

BÖLGELERİMİZ

 

İllerimizi Tanıyalım

 

 

DÖKÜMANLAR

  Kanunlar

  Yönetmelikler

  Tebligler Dergileri

  Resmi Gazete

NAMAZ VAKTİ
ALTIN FIYATLARI
Egitim Portali Köşe Yazıları Bölümüne Hoşgeldiniz!..

SANAT KARIN DOYURUR MU?



Yazar Adı: Mahmut TOPRAK

Yazar İletişim: rakursi@mynet.com


Bir çok alanda olduğu gibi, ülkemizde sanat alanında da önemli bir eksiklik kendini göstermektedir. Her ne kadar Üniversitelerimizin Güzel Sanatlar alanında açtığı fakülteler veya bölümler artış gösterse de, Orta öğretimde Güzel Sanatlar eğitimi veren Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinin sayısı bu gün 55’i bulsa da bu alandaki “fakirlik” devam ediyor.

Güzel Sanatlar Eğitimi veren kurumların sayısının artışı ile nüfusumuzun artışını karşılaştırdığımızda, bu sayının yeterli olmadığı her halükarda ortaya çıkıyor. Bunda en önemli nedenlerin başında toplum olarak sanata ve kültüre karşı yeterince önem vermediğimiz gelmektedir. Bir çok ailede çocuğunun okul hayatı biter bitmez, verilen emeklerin anında paraya çevrilmesi düşüncesi ağır basmaktadır.

Ailelerin bu türden düşüncelerine zemin hazırlayan anlayışın en başında, ilköğretim çağında idarecilerimizin ve öğretmenlerimizin sanata soğuk bakması veya önemsememesinin geldiği bilinen bir gerçek. Ne var ki, Osmanlıdan, cumhuriyetin kuruluşunun ilk yıllarında okullardaki çok ciddi anlamda sanat eğitiminin giderek yok olduğu, göstermelik derslerin bile bunda tamamen yetersiz kaldığı ortadadır. Halbuki, çağımızın ileriyi gören en büyük liderlerinden birisi olan Atatürk’ün sanata verdiği değer ve her fırsatta söylediği sözler bize aslında kılavuzluk etmelidir. Atatürk “Cumhuriyetin temeli kültürdür” derken, içinde güzel sanatların olmadığı bir kültürü kastetmiş olması mümkün müdür?.. Elbette değildir, “Güzel Sanatlarda başarı, tüm alanlardaki başarının işaretidir” diyen Atatürk, tarihten günümüze Uygarlığın ve medeniyetin en önemli göstergesinin sanat olduğunu açıkça ifade ediyor.

SANAT VE KİŞİLİK GELİŞİMİ
Okullarımızda Resim, Müzik ve Beden Eğitimi dersleri, çocuğun kişiliğini en güzel şekilde, özgürce ortaya koyduğu, ya da koyması gereken dersler ve etkinliklerdir. Bunlara Edebiyat dersini de eklemeyi unutmamak lazım. Güzel Sanatlar alanında eğitim verilen derslerle, çocuk kendini ve kişiliğini ortaya koymakla kalmıyor, çevresine karşı duyarlılığını da geliştiriyor.

Resimde ve diğer Güzel Sanatlar Eğitiminde bireyler ilişkilendirme, uyum, denge gibi unsurları kavrarken, estetik kaygılarını da geliştiriyor. Estetik kaygıları gelişen bir insan, en basitinden giydiği kıyafetler arasındaki uyumu dengeyi kavrar, uygular. Resim yaparken kağıt üzerinde renklerin düzenini, yürüdüğü sokaktaki kaldırım taşlarının döşenmesindeki düzeni, sokakların ve caddelerin estetiğini sorgulamaya başlıyor. Estetik kaygı ve sorgulama, bir başka deyişle “güzellik” anlamında da yapılaşmayı beraberinde getiriyor.

Resim yaparken kağıt üzerinde renkleri, çizgileri düzenleyen, bunlar arasında bağlantılar kuran çocuk, haliyle hayata bakışında da aynı düzenlemeyi ve sorgulamayı yapacaktır. Resim, müzik ve edebiyat gibi dersler, insanın beyin gücünü geliştiren, duygularını ifade ve kişilik gelişiminde en önemli etkenlerdir.

Sanat eğitimi alan insanların felsefeden uzak durması, bilimi görmezden gelmesi, toplumdaki olumsuzluklara karşı duyarsız olması beklenemez. Zaman içinde uyum, düzen ve ilişkilendirme bu nedenle sosyal hayattaki uyumsuzlukları gören sanatçı, bu endişelerini ve görüşlerini eserleriyle de anlatmaya başlar.

Amerikalıların zencilere kasıtlı olarak resim dersi vermediği ve özelikle kısıtladığı söylenir. Neden olarak da; estetik kaygıları oluşan bir milletin, giderek kendilerine karşı yapılan olumsuz tutumları farkedebilmesi, yönetimleri ve düzenin çarpıklıklarını fark edebilmesi gibi endişelerle bu ikinci sınıf olarak görülen ırkın, toplumsal bilince sahip olmalarını sınırladıkları gösterilir.

Bir milleti etkisiz hale getirmek isteyen güçlü rakipler; o toplumun kültür ve sanat hayatını en basit düzeye indirip yok etme çabalarıyla başlarlar işe. Fakültede hocamız bize bu konuyla ilgili örnek verirken, az gelişmiş toplumlarla, gelişmiş, dünyada Medeni olarak anılan toplumların kültür hayatını araştırın demişti. Araştırmalardan ortaya çıkan sonuçlar ilginçti; insanlığın tarihinden günümüze kadar isimleri gelebilen uygarlıkların en önemli göstergesi kütlüleri ve sanata verdiği değer karşımızda delil olarak duruyordu. Büyük bir kültür zenginliğinin mirasçısı olan Anadolu’dan çıkan arkeolojik kazı sonuçları müzelerimizde sergilenmektedir. Onları incelediğimizde bunu çok net olarak görmemiz mümkündür. Ancak geri kalmış devletlerin ve ulusların sanat hayatında estetik değerlerin yok olduğu, yerini düzensiz, özensiz, kalıcı olmayan neredeyse ucube denilecek bir yapılaşmanın olduğu bu gün iletişim araçları sayesinde herkesin gözü önünde kendini gösteriyor.

DUYGULARIN HAZ İLE BESLENMESİ

Gelişmiş ülkelerde insanların değeri, sahip oldukları sanat eserleriyle ölçülür… Zaten sanat insanı insan yapan en önemli unsurlar arasında yer alır. Hiçbir söz; görsel algıya dayalı eserlerin verdiğini vermeye yeterli gelmez. Sanat insanın duygularını haz ile besler.

Ancak, kültürümüzün gelişmesi için günümüzün en etkili araçlarından olan basın yayın organlarının bu konudaki tahribatı da maalesef küçümsenemeyecek ölçüde büyüktür. Her akşam evlerimizde milyonlarca kişinin izlediği TV programlarında Kültür_Sanat yerine, Sanat adı altında, uç-aykırı sayılacak kişilerin çarpık ilişkileri, özel hayatlarını anlatan dedikodu programları adeta beyinlere zorla enjekte edilmektedir. Bu, insanlarımıza yapılan benim fikrime göre bir kıyımdır. Bu kıyım karşısında nasıl bir önlem alınması gerektiği kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin de içinde yer alacağı planlı çalışmalarla çözüme kavuşacaktır.

Çin atasözlerinde söylenen “Küçük nesnelerin gölgesi, büyük görünüyorsa, güneşin batacağının işaretidir” sözü; sanatla uzaktan ilgisi olmayan eğlence dünyasının balon şöhretlerinden gerçek sanatçıların kendini gösterememesine, gerçek sanatın yerini, yoz kültüre bırakacağını işaret ediyor.

Türkiye’nin Anadolu toprakları üzerinde 43 medeniyetin mirası üzerine kurulmuş, tüm dünyanın gözünü üzerimizden ayırmadığı zengin bir ülke olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Ne var ki; halkımızı aydınlatmada önemli bir misyon üstlenen Kültür Bakanlığımızın bütçesi, Batıda 3-4 eserin satışından elde edilen gelire neredeyse denk gelmektedir. Türkiye de kaç tane resim-heykel müzesi vardır diye aklımıza bir soru geldiğinde, cevap olarak İstanbul da biri devlete ait olmak üzere toplam 2 müzemiz var. İkinci müzemiz de daha yakın zamanda açılan İstanbul Modern Sanatlar Müzesi’dir. Ankara da, Türkiye ‘nin başkentinde aktif olmayan bir müze var. Bunların dışında sanat eserlerimizin korunacağı, sergileneceği, gelecek kuşaklara aktarılacağı bir müzemizin olmaması üzücü. Batı ile kıyaslandığında ise durum daha da hem üzücü hem düşündürücü hal alıyor. Mesela, sadece Frankfurt’ta 80 müze ve bunların dışında 6 tane çağdaş sanatlar müzesi vardır.

Bir çok aydın “bir toplum eğitimsiz ise cahildir, ancak kültüründen ve sanatından uzak ise barbardır” fikrini savunurken, eşsiz bir kültür birikimine sahip olan Türk halkının, son 20-30 yılda hızla sanattan uzaklaşması kaygı vermekle beraber, yeni gelişmeler, gençlerimizin kişisel çabalarını da yeşeren bir umut olarak görmekteyiz. Selçuklu Sanatına bu gün bile tüm dünya sanat çevreleri gıpta ile bakarken, Osmanlıdan günümüz Türkiye ‘sine uzanan zenginliklerimizin farkına varma zamanı çoktan geldi ve geçiyor bile. Yine başa dönersek; ülkemizdeki Sanat Eğitiminin istenilen düzeye ulaşabilmesi için başta biz eğitimciler olmak üzere her kesime görev düşüyor. Ailelerin “Sanat karın doyurmuyor” fikrinden sıyrılması, birbirinden yetenekli çocuklarımızın yetenek, ilgi ve istekleri doğrultusunda yönlendirilmesi gerekiyor.

Eğitim fakültelerinin resim öğretmenlikleri yanında, güzel sanatlar fakültelerimizin iç mimarlık, grafik, endüstriyel tasarım, tekstil tasarım, moda tasarımı, resim, heykel, çini ve cam işleri, geleneksel el sanatlarında: tezhip, halı ve kilim, çizgi film-animasyon gibi alanlarda meslek edinmelerinin dışında toplumsal bilinçlenmeye doğru gittiğini unutmamak lazım. Hayatın sadece belli alanlarında insanlar meslek edinecek diye bir kural veya uygulama olamaz. Güzel Sanatların dallarında da insanlar geçimini sağlıyorlar, üstelik standartların üstünde gelir de elde edebiliyorlar.

Sanatın; karşılıksız algıya alıştırarak birlik beraberliği de aynı duygu ve düşünceyi paylaşan toplumlar yaratma amacına yönelik hizmet yaptığı unutulmamalıdır. Sanat; karşılıksız algıya alıştırarak insanı bencillik çemberinden kurtarır ve ona yaşama sevinci verir

Demek ki sanat sadece meslek olarak karın doyurmakla kalmıyor, insanların duygularını HAZ ile besliyor, ruhumuzu doyuruyor. Ruhun doyması sağlıklı bir toplumun oluşması için en başta gelen etkenlerden birisi değil mi?
Okunma: 4887 Eklenme Tarihi: 02.12.2005 Saat: 15:41
 
En Çok Okunan
Mahmut TOPRAK: En çok okunan yazısı
SANAT KARIN DOYURUR MU?


Seçenekler

   Çıktısını Al

   Arkadaşına Yolla

   Köşe Yazılarına Dön

Bu Yazıyı Oylayın
Oy Ortalaması: 3.88
Toplam Oy Sayısı: 119

İyi

Sizce Bu Yazı Nasıl ?

Çok İyi
İyi
Normal
Kötü
Çok Kötü


  
Yorumlar yazarlarına aittir. İçeriklerinden biz sorumlu tutulamayız

Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 11.12.2005 Saat: 15:39
MAHMUT AGABEY,<br /> SANATIN ETKİLERİNİN YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE BİZİ BİZ ETTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ DEĞERLER/SEVDALAR/ERDEMLER VB. HALEN UMUDU BESLİYOR. UMUDU DA ANLATMAYA GEREK YOK TABİ..<br /> ASIL AMACIM SANA MERHABA DEMEKTİ.<br /> MERHABA.<br /> YAZININ ÇIKTISINI ALDIM. OKUYUP BİR DAHA YAZACAĞIM DÜŞÜNCEMİ.<br /> SEN TAA O ZAMANDAN BERİ IŞIĞA BOYAMIŞTIN ORTALIĞI. EFENDİ VE SAMİMİ OLARAK HEM DE.<br /> BİR DAHA SEVGİ VE SAYGILARIMI BİLESİN.<br /> www.abbasturan.com<br /> abbasturan58@mynet.com<br /> Abbas TURAN<br /> EĞİTİMCİ-ŞAİR<br /> (PÖL 1986 MEZUNU)


[ Cevap Yaz ]


Merhaba Mahmut abi (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 26.12.2005 Saat: 01:25
Abi,yazdıklarını okudum.Sanat ile ilgili değerlendirmelerin güzel ancak sanatsal etkinliklerin kişilik üzerindeki etkisine dikkat çeken belirlemelerin hepsinden güzel. Genel olarak da bu konuya yer ayırman umudu artırmıştır bendeki.Ayrıca gönderdiğin dost selamını aldım.Sağolasın.<br /> Abiler kızmaz diye de "Sanat Karın Doyurur Mu?" adlı yazını siteye aktardım.Sen de olasın istedim.<br /> saygıyla selamlıyor özlediğimi bir daha söylemek istiyorum.<br /> NOT: MAHMUT ABİ,BİZ PAMUKPINAR MEZUNLARI (ANKANKARA'DA OLANLAR) TOPLANDIK İKİNCİ KEZ.BİR KURUFASÜLYE YEDİK, PİLAVLA TABİ. KİMLER YOKTU Kİ. HEMEN HEMEN HEPİNEVGİ VE SAYGIYLA ANDIK.


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 27.12.2005 Saat: 08:44
Mahmut bey yazınızı okudum, gerçekten çok anlamlı ve derin bir konu.Görüşlerinize katılmamak elde değil.Konuyu çok güzel açmışsınız.<br /> Ben Atatürk'ün bir sözü ile sanatın önemini aktarmak istiyorum.<br /> ''Sanatsız kalan bir Milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir''<br /> Sanat toplumların ilerlemesinde kaynaşmasında çok önemli yer tutar.Sanat güzelliktir, sanat estetiktir.Sanat doğanın insan yüzüne,duygularına,hayellerine yansımasıdır.Sanatsız bir toplum düşlemek hayaldir.Geçmiş zaman kültürlereini incelediğimizde yapılan kazılarda tiyatro, heykel, sanat eserlerine çokça rastlarız.Demek ki geçmiş kültürleri tarihten öğrenirken sanat ve sanatçının eserleri bize o dönemin kültür ve yaşantısı hakkında önemli bilgiler veriyor.<br /> Sanata ve sanatçılara önem verelim ; sanatçılar bugünden yarına uzanan köprü vazifesi görürler diyorum.Ayrıcayapmış oldukları eserlerler o milleti dünyada temsil ederler.İlhan KORUYUCU/Eğitimci<br />


[ Cevap Yaz ]

  • Ne Güzel Gönderen: rakursi Tarih: 27.12.2005 Saat: 10:18

Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 10.01.2006 Saat: 16:10
SAYIN HOCAM BURSA EĞİTİMDE 1984-85 Lİ YILLARDA BULUNDUNUZ MU* SİZİ HATIRLIYOR GİBİYİM. SELAMLAR ERDOĞAN ÖZKAN


[ Cevap Yaz ]


Sayın ErdoğanÖZKAN (Puan 1)
Gönderen: rakursi (mtoprak_65@hotmail.com) Tarih: 16.01.2006 Saat: 18:35
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Yolla)
Erdoğan ÖZKAN.. :)) Ben seni çok iyi hatırlıyorum. MSN den görüşebiliriz. mtopra_65@hotmail.com adresinde bağlantı kuralım:) Çoksevinirim.. Selamlar.. Mahmut TOPRAK


[ Cevap Yaz ]


ADRES DÜZELTME (Puan 1)
Gönderen: rakursi (mtoprak_65@hotmail.com) Tarih: 16.01.2006 Saat: 18:36
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Yolla)
mtoprak_65@hotmail.com


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 26.01.2006 Saat: 17:47
evet sanat karın doyurur, yeterki biraz inanç olsun içimizde, her alanda olduğu gibi sanatında tekeli oluşmuş durumda , eğer kendinizi bir burjuva gibi hissetmiyorsanız üçüncü sınıf sanatcı yada sanat seversiniz demektir. buda çok kötü bir durum , sant karın doyurmuyor neden ? çünkü herkez her alanda yanlış yapıyor . öyleyse ahkam kesen ben . bende yanlış yapıyorum belki de . samimiyetsizlikten öleceğiz . biz eğitimciler yanlış yapıyor negibi yanlış .inanın bunun cevabı o kadar uzun ki . girn şu iddalı okullara nasıl sanat adına yanlış yapılıyor görün . sanat eğitimi adına yapılan bu iddalı okullarımızda pedegoji ayaklar altına alınıyor hiç kisede görmüyor. görmek istemiyor . çocuklara sanat eğitimi vereceğiz diye , özgüvenleri tam bireyler yetiştireceğiz diye. sanat seven bireyler yetiştireceğiz diye ne saçmasapan işler yapılıyor girin görün dahada bişey söylemiyorum. çünkü çok kızgın ve öfke doluyum belki de bunları bile söylememeliydim . kusuruma bakmayın hiçde sevmem leb deyip leblebi demeyen tipleri.


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 03.03.2006 Saat: 15:41
ben ziya toprak .çok güzel amca seni tebrik ediyorum .başarılarının devamını dilerim <br /> yegenin .iç mimar ziya toprak


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 22.03.2006 Saat: 00:50
ogretmenim cok sevindim duygulandim gururlandim cok mutlu oldum ne diyeyim mukemmel bir insansiniz tabiki ayni zamanda essinizde sizi cok seven LUTFIBEYOGLU sevgive saygilarimla


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 28.05.2006 Saat: 19:47
slm hocam bız harun ve nurullah sanat karın doyurmaz hocam.hocam benim kıza slm ben nurullah nasılsınız resime devam aksehire gelıyonuz mu okula bızden slm sanata devam


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 01.06.2006 Saat: 18:14
sanat karın doyurur .ac kalsam bile sanat için her seyi yapmaya 16 yasımda yemin ediyorum böyle bir soruyu türk halkına sordugunuz için size çok tesekkür ederim


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 1)
Gönderen: selink_fermanakgul (selin_kkk@hotmail.com) Tarih: 02.06.2006 Saat: 15:25
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Yolla)
sanat karın doyurur hocam.Hem de fazlasıyla doyurur:))(agsl lise1rsm sınıfından selin)


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 07.06.2006 Saat: 18:26
sanat karın doyurur ama sanattan birşey öğrenirsen sanat karın doyurur sanat her insanın yapacağı meslek değildir.hocam ben nurullah,ihşallah hocam bizimde sanat karnızı doyurur.kendinize iyi bakın,selamlar<br />


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 07.06.2006 Saat: 18:42
sanat karın doyurur ama sanattan birşey öğrenirsen sanat karın doyurur sanat her insanın yapacağı meslek değildir.hocam ben nurullah,ihşallah hocam bizimde sanat karnızı doyurur.kendinize iyi bakın,selamlar<br /> handsome_painter_042@hotmail.com<br />


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 07.06.2006 Saat: 18:51
sanat karın doyurur ama sanat hep ilgilenirsen sanat her insanın yapacağı meslek değildir.ben nurullah barut ,ihşallah sanat bizim karnımızı doyurur hocam,kendinize iyi bakın.selamlar.(handsome_painter_042@hotmail.com)ihşallah sanat herkese yol açar.


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 07.06.2006 Saat: 18:55
sanat karın doyurur ama sanat hep ilgilenirsen sanat her insanın yapacağı meslek değildir.ben nurullah barut ,ihşallah sanat bizim karnımızı doyurur hocam,kendinize iyi bakın.selamlar.(handsome_painter_042@hotmail.com)ihşallah sanat herkese yol açar.


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 0)
Gönderen: Tarih: 18.07.2006 Saat: 09:21
sanat karın doyurur hocam ama nasıl biz türkler uykuyu seven insanlarız uykumuzdan feda edip zamanımızı sanata ayırırsak sanat ozaman karın doyurur şimdiki geçliyin zannetmiyorum sizler gibi sanatçı olacağını


[ Cevap Yaz ]


Re: SANAT KARIN DOYURUR MU? (Puan 1)
Gönderen: mine Tarih: 21.08.2006 Saat: 23:33
(Kullanıcı Bilgisi | Mesaj Yolla)
Sayın Toprak ,yazdıklarınız son zamanlarda içinde bulunduğumuz kültür yozlaşmasının doruk noktasına ulaştığı bir dönemde ne denli anlamlı geldi bilseniz...Orta eğitim kurumlarında sanat eğitiminin kaldırılmasına yönelik ben diyeyim gizli siz diyin açık açık politikalar o boyuta ulaştıki,insan zaman zaman ümitsizliğe kapılıyor..Atatürk'ün sanat üzerine söylediği pek çok anlamlı söz vardır..Sizinde belirttiğiniz gibi''*****huriyet'in temeli kültürdür''sözleri ne yazıkki bir klişe laf gibi algılanmakta ve kültür sanat ilişkisinin önemi günümüzde sadece bir avuç insanın ilgi düzeyinde kalabilmektedir.Gençlerimizin dolayısı ile geleceğimizin ,kültürü ve sanatı nasıl algılayacağını tahmin etmek hiçte zor değil..Zira liselerde seçmeli hale getirilen kültür dersleri ,ilgili kurumların insiyatifine bırakılmıştır.Öğrenci seçmiyor,istemiyor gibi yalan yanlış dayatmalarla kültür öğretmenleri norm kadro durumuna çıkarılıyor.Anadolu lisesi öğretmen başvurularında bütün branşlar bazında öğretmen alımı yapılırken yalnızca resim branşında hiç ihtiyaç gösterilmiyor.Kültür sanat bileşkesinden yoksun ,nitelikli bilgili bir öğrenci nasıl yetişebilir ki bu okullarda ?Bugün hangi geri kalmış topluma bakarsak orada sanatın hiç değer görmediğini farkederiz.Dilerim ,ülkemiz en yakın zamanda *****huriyet'in ilk yıllarındaki aydınlanma ruhunu yeniden yakalar.Aksi takdirde Güzel Sanatlar Fakülteleri ,ellerinde sopalarla dolaşan pek çok cahil insanın saldırılarına daha fazla hedef olmaktan kaçınamayacaktır ne yazık.....


[ Cevap Yaz ]

Kose Yazilari ©

Sayfa Üretimi: 0.07 Saniye

| SoftBlue phpbb2 style by Sigma12 © | PHP-Nuke theme by www.nukemods.com Webtasarım Coşkun © |2006